søndag 15. januar 2012

Sværmere

Handlingsreferat:

Handlingen i Sværmere foregår i en liten bygd i Nordland. Hovedpersonen er Ove Rolandsen, og han er en oppfinner, og en dag klarer han å finne opp et bedre fiskelim enn det handelsmannen Mack allerede produserer. Rolandsen er sikker på at han kan få solgt oppfinnelsen sin, og vil sende telegram til Tyskland for å finne ut hvem som vil, men dette koster da selvfølgelig penger som han ikke har. Det blir begått et innbrudd hos handelsmannen Mack, og det blir utlovet en dusør på tyven, som tyven til og med får selv om han melder seg. Dette ser Rolandsen som en mulighet for å skaffe penger til telegrammet sitt til Tyskland. Han påtar seg skylden, får nok riksdaler til å sende sitt telegram, og får tilbake et tilbud som gjør han rik.

Ove Rolandsen:
Ove Rolandsen er den lokale telegrafisten i den lille bygda. Han brenner for oppfinnelser, og tar ikke jobben sin som telegrafist helt på alvor. Han er forlovet, men det stopper han ikke fra å ligge med forskjellige kvinner han faller for. 

Handelsmannen Mack:
Mack er en rik handelsmann. Han driver fabrikken i området, og dette har gitt han en stor formue. Han virker som en streng men rettferdig mann.

Elise Mack:
Elise er datteren til handelsmannen Mack. Hun er vakker, og Rolandsen er forelsket i hun. I romanen har hun vansker for å bestemme seg for den rike kapteinen eller Rolandsen som partner. 

Presten:
Presten er nyankommet på bygda. Folk tror han er meget rik og velstående, men dette er ikke sant i det hele tatt - i realiteten er han fattig, og fokuserer på å praktisere sin religion.

Prestefrua:
Hun er meget betatt av Rolandsen, og vimser rundt mens hun samler på stener. Hun er en stillferdig og sjenert frue.

Enok:
Enok den egentlige innbrydstyven. Han er et veldig ufint syn, med sine skitne klær og rare utseende. Han er uærlig og en tyv.

Marie Van Loos:
Marie Van Loos er forlovet med Rolandsen. Hun er ofte bekymret for hva Rolandsen egentlig driver med, fordi hun ikke vet hva for slags vaner han har med kvinner.

Klokkerdottera Olga:
Datter av Klokkemannen. Hun innleder ett forhold til sønnen til handelsmannen Mack.


Hva er det mest sentrale i romanen?
Sentrale temaer i romanen er kjærlighet, rikdom, fattigdom, sjalusi og uærlighet. Disse temaene er og de triggende faktorene til de fleste av konfliktene som oppstår i romanen.

Kilder:
http://cgjblogg.blogspot.com/2010/10/svrmere.html
http://olaf-norsk-blogg.blogspot.com/2010/10/svrmere.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar